Cv-mall.com by

Skriva personligt brev

Att formulera och skriva ett bra personligt brev som väcker intresse hos arbetsgivaren kan vara rätt klurigt. Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på när du ska skriva ett personligt brev. Nedan får du massor med bra tips på hur du ska skriva ett bra personligt brev.

I ett personligt brev som till skillnad från ett CV, som presenterar din utbildning samt livserfarenhet, berättar du varför just du söker jobbet och varför du skulle passa perfekt för det. Det kan vara svårt att få ihop ett bra personligt brev men lugn, vi hjälper dig!

Personligt brev – tips

Hur skriver man ett personligt brev? Det finns några tips som kan vara bra att känna till när man ska skriva ett personligt brev för att få innehållet så välformulerat och tilltalande som möjligt. Besök Personligtbrev.se för ytterligare skrivtips!

1. Ta reda på vad som efterfrågas

Skapa dig en bild av företaget och den specifika tjänsten du ska söka. Detta är viktigt för att kunna matcha dina egna kompetenser och egenskaper i ett personligt brev och för att kunna anpassa ansökan efter företaget. Man ska aldrig ha ett standardbrev, utan alltid anpassa brevet efter det företag som man söker till.

Dessa frågor kan du ställa till dig själv för att säkerställa att du svarar på det som efterfrågas i ansökan:

 • Vilka är arbetsuppgifterna och kan jag ta mig an dem?
 • Vilka personliga egenskaper efterfrågas?
 • Någon speciell kompetens som efterfrågas?

När man gör sin research om företaget är det viktigt att försöka uppfatta och förstå företagets kultur och vilket språk som används. Det underlättar i din ansökan om du anpassar språket efter företaget när du skriver ditt personliga brev. Vissa företag är mer strikta än andra och då krävs ett annat språk.

2. Hur börjar man ett personligt brev?

Titel och en stark inledning är mycket viktigt för att innehållet i det personliga brevet ska bli intressant.

Titel

Inled ditt personliga brev med en titel som fångar läsarens intresse. Att använda en titel i sitt personliga brev är något som många missar, men titel är viktigt. En titel i ett personligt brev ska inte handla om vad tjänsten innefattar utan istället visa varför du är rätt person för jobbet. Använd nyckelord som är viktiga för ansökan.

Använd inte: Använd:
Marknadsassistent sökes Er framtida marknadsassistent
Ansökan till marknadsassistent En kreativ och positiv marknadsförare full med energi och idéer.

Inledning personligt brev

Inledningen i ett personligt brev ska vara lockande och intresseväckande. Var kreativ och skriv en kort och intresseväckande text. De två första meningarna ska fånga rekryteraren till att vilja fortsätta läsa mer om dig. Var tydlig med vem du är och varför du vill ha jobbet. Frågor som är bra att svara på i inledningen av det personliga brevet är:

 • Varför söker du just detta jobb?
 • Vad fångade ditt intresse?
 • Varför passar det just dig?

Efter inledningen ska du berätta mer om dig själv och din bakgrund, ha en röd tråd genom hela din text, början till slut.

3. Marknadsför dig själv!

Våga sälja in dig själv i ditt personliga brev! Detta krävs för att kunna få till ett bra personligt brev då arbetsgivaren måste förstå vad du kan bidra med och vad för kunskaper du besitter. Lyft det som efterfrågas och försök att formulera det i from av verkliga exempel.

Berätta vad som gör dig engagerad och motiverad till och på jobbet

Arbetsgivare vill ha en medarbetare som är driven och motiverad till sitt jobb. Det är viktigt att man trivs och stannar länge, berätta för arbetsgivaren vad som kommer göra att du blir motiverad och varför du tror att just du kommer passa bra.

Förklara vad som är speciellt med dig

Relatera dina styrkor och egenskaper till arbetsplatsen. Vad har du som ingen annan har att erbjuda och hur kan du bidra till företagets utveckling. Var påläst så att du kan ge konkreta exempel.

Beskriv din framtida roll på företaget - vad du kan bidra med i problemlösningsvägar

Detta visar på ett bra engagemang och motivation, du visar att du är lösningsorienterad utan att behöva använda tröttsamma klyschor.

4. Skippa klyschorna!

Använd inte de vanliga fraserna när du ska skriva ett personligt brev, arbetsgivare höjer inte på ögonbrynen för meningar som innehåller de vanliga klyschorna! Dessa fraser fungerar inte länge, håll dig till modern tid tänk på att det går mode i formuleringar. Ett tips är att omvandla dessa fraser till beskrivande situationer. Det ska betyda något på riktigt inte bara stå med i texten för att det ser bra ut.

Använd inte: Använd:
Många bollar i luften Förklara på vilket sätt du klarar av stress, ge exempel från ditt tidigare arbete.
Spindeln i nätet Använd ord som samordna och koordinera istället.
Resultatorienterad Förklara hur du bidragit till att uppnå uppsatta mål och ge exempel på det.
Jag är ansvarstagande Berätta på vilket sätt du är ansvarstagande och i vilka sammanhang.
En lagspelare Berätta vad som gör dig till en lagspelare. Beskriv på vilka sätt din samarbetsförmåga kan hjälpa din framtida arbetsgivare.

5. Avslutning personligt brev

Hur avslutar man ett personligt brev på bästa sätt? Se till att skapa ett bra avslut i ditt personliga brev som uppmanar till önskan om intervju. Gör en liten sammanfattning av innehållet i brevet med ett bra avslut som uppmanar.

Exempel på avslut – personligt brev

 • Jag ser fram emot att träffa er och berätta mer om mig själv.
 • Jag ringer er i slutet av nästa vecka.
 • Ring mig om ni tycker det låter intressant.

6. Läs igenom och dubbelkolla!

När du börjar känna dig klar är det dags att läsa igenom ditt personliga brev. Ett tips är att ta en paus och tänka på något annat en stund för att senare läsa igenom och hitta eventuella stavfel eller om det är något som behövs läggas till för att få till ett så bra personligt brev som möjligt.

7. Tonalitet

För att få till ett bra personligt brev är det viktigt att tänka på sin tonalitet. Det är bra om läsaren uppfattar dig som positiv. Var inte blyg våga visa att du har självförtroende och tror på dig själv!

Hur ska ett personligt brev se ut?

Innehåll i ett personligt brev är superviktigt men det är minst lika viktigt att tänka på det personliga brevets utseende. Exempelvis vad för slags känsla och intryck vill du att brevet ska ge. Hur ska ett personligt brev se ut egentligen? Ja det finns några saker som kan vara bra att tänka på när du skriver ditt personliga brev.

Ett bra personligt brev - utseende

1. Matcha utseendet på ditt personliga brev med ditt CV

Tänk på att välja utseende på din ansökan beroende på vilken bransch du söker till. Vissa branscher kräver en mer professionell design som matchar innehållet bra. Det finns färdiga mallar för CV och personligt brev som man kan använda sig av.

Personligt brev-mallar

CV-mallar

2. Bild i personligt brev?

Oavsett om du väljer att ha en bild i personligt brev eller i CV:et så finns det några saker som kan vara bra att tänka på om du ska ta en ny bild.

 • Ha en neutral bakgrund
 • Använd en bra kamera med skärpa, gärna porträttinställning.
 • Tänk på ljuset, försök att ha ljuset mot ansiktet.
3. En sida räcker!

Hur långt ska ett personligt brev vara? Max en A4-sida. Det är innehållet som är viktigt, inte hur lång eller kort texten är. Man behöver inte skriva sitt personliga brev i löpande text utan du kan själv välja hur du vill strukturera upp det på ett snyggt sätt.

4. Innehåll – personligt brev

Försök att strukturera upp innehållet i ditt personliga brev. Använd dig av rubriker och underrubriker som är intressanta. Dela exempelvis in innehållet i olika spalter eller listor där du på ett intressant sätt visar upp vad som gör dig intressant och vad du kan bidra med.

5. Våga vara kreativ!

Idag måste man verkligen kunna sticka ut från mängden och fånga ett intresse direkt hos rekryteraren. Våga därför vara kreativ i ditt personliga brev och dess innehåll.

 • Använd mer färg och form.
 • Gör det intressant med en QR-kod som exempelvis tar rekryteraren vidare till din Linkedin-profil eller en video där du presenterar dig själv.